המעבדה להידרוכימיה

עודכן: 01.10.2017

המעבדה להידרוכימיה

ראש המעבדה: פרופ' דרור אבישר

 

המעבדה מתמקדת בהבנת תהליכים ביו-כימו-פיסיקליים, הסעה והמצאות של ננו-מיקרו מזהמים במערכות מים ומטריצות סביבתיות שונות. בנוסף המעבדה עוסקת בפיתוח טכנולוגיות חדישות להסרת מזהמים במקורות מים שונים ושיפור איכותם של מי קולחים המיועדים להשקיה ולהחדרה למי תהום.

 

הגידול המתמשך באוכלוסיית ישראל במהלך העשורים האחרונים, יוצר דרישה מוגברת למשאבי מים איכותיים כדי לקיים מערך חיים בריא ונורמאלי. מכאן שההגנה על  איכויות משאבי המים היא המשימה הסביבתית החשובה והחיונית ביותר במהלך המאה ה-21. יותר ויותר גוברת הדאגה לגבי השפעתם הסביבתית והבריאותית של כימיקלים רבים המצויים בשימוש האדם, כמו למשל,  מוצרים המשמשים בחקלאות, בתעשייה, בטיפולים רפואיים ובצריכה ביתית. מחקרים הראו כי חומרים אלו מתפזרים בסביבה ומאופיינים בכושר עמידות והישרדות רב מהמצופה.

 

אחת מקבוצות החומרים הללו, היא זו הכוללת מגוון תרופות בכלל והורמונים ואנטיביוטיות בפרט. קבוצה זו נחשבת כ"דור" חדש של מזהמים שבהם רב הנסתר על הגלוי. מעט מאוד ידוע על  היקף הבעיה, נוכחות החומרים, ריכוזם וגורלם הכימי-פיזיקאלי בסביבה. בעשורים האחרונים נעשה שימוש אינטנסיבי בתרופות אנטיביוטיות, הן לשימוש האדם והן לשם הקטנת זיהומים במשק החי (דגים, פרות, עופות). ידוע כי כ -90% מהאנטיביוטיקה הנצרכת נפלטת מהגוף כשתן ומשם במקרה הטוב מועברת למכוני טיהור השפכים (מט"שים, במידה וקיימים). כמו כן, חומרים אלו מוצאים את דרכם לסביבה דרך השלכה בלתי מרוסנת ומבוקרת של תרופות (מרשם ומדף) שפג תוקפן (או שלא), אשר נזרקו ע"י הציבור והושלכו לפח האשפה. חומרים אלו המצטברים במזבלות ומטמנות, מתמוססים בקלות במים והופכים לתשטיפים המכילים מגוון של חומרים רפואיים המוצאים את דרכם למקורות המים והמזון.

 

מחקרים שנערכו בשנים האחרונות, בעיקר באירופה וצפון אמריקה הצליחו להוכיח את הימצאותם של ננו/מיקרו-מזהמים מ"דור חדש". ננו/מיקרו-מזהמים אלו מזהמים הנמצאים בריכוזים של ננוגרם (מיליארדית הגרם) ומיקרוגרם (מיליונית הגרם) לליטר מים, בהתאמה. מזהמים אלה הם שאריות של תרכובות תרופתיות ותוצרי פירוקן, אשר מקורן בשפכים ביתיים, חקלאיים ותעשייתיים. בהגיעם למט"ש, המזהמים מוסעים דרך המערך הרב-שלבי של המכון, ובסופו של תהליך הטיהור משתחררים לסביבה כמעט ללא שינוי כימי-פיסיקלי.

 

אתר המעבדה >

 

אוניברסיטת תל אביב עושה כל מאמץ לכבד זכויות יוצרים. אם בבעלותך זכויות יוצרים בתכנים שנמצאים פה ו/או השימוש
שנעשה בתכנים אלה לדעתך מפר זכויות, נא לפנות בהקדם לכתובת שכאן >>