אודות התכנית

נבחרת ישראל אשר זכתה במקום הראשון בתחרות International Mathematics Competition, תחרות מתמטית בינלאומית לסטודנטים במתמטיקה לתואר ראשון.

שורשיה של התוכנית לתלמידים צעירים מצטיינים במתמטיקה בשנת 1970, עת ראש החוג למתמטיקה דאז, פרופסור אמנון יקימובסקי, כחלק מפעילותו לקידום תלמידים מחוננים בישראל, יזם קורסים במתמטיקה לתלמידים בני 10-13. מטרות הקורסים היו להפגיש תלמידים מוכשרים מבתי ספר שונים, להקנות להם דרכי חשיבה מופשטת ולאתגר אותם, ותלמידים שהוכיחו את עצמם בקורסים המיוחדים יכלו להצטרף לקורסים האקדמיים של החוג למתמטיקה.

בשנת 1985 מיסד פרופסור יקימובסקי את הקורסים והקים את התכנית לתלמידים צעירים מצטיינים במתמטיקה, שאת ניהולה קיבל פרופסור בנו ארבל ז"ל. התכנית מציעה קורסי הכנה שבהם תלמידי חטיבות ביניים ותיכון משלימים את החומר הדרוש ללימודים אקדמיים במתמטיקה באוניברסיטת תל אביב, ולאחריהם התלמידים משלבים לימוד קורסים אקדמיים לתואר ראשון במתמטיקה יחד עם הלימודים בחטיבת הביניים או בתיכון. הלימודים מתקיימים בקמפוס האוניברסיטה ברמת אביב והתלמידים משתלבים כתלמידים במעמד מיוחד בתוכנית הרגילה ללימודי תואר ראשון (כלומר, בכיתות לומדים סטודנטים מן המניין ביחד עם תלמידים במעמד מיוחד). פרופסור בנו ארבל היה לאביהם הרוחני של התלמידים, עיצב את התכנית בדמותו וניהל אותה עד לפטירתו בטרם עת בשנת 2014

למי מיועדת התכנית

התכנית מיועדת לתלמידי חטיבת ביניים ותיכון שאוהבים מתמטיקה, מוצאים את לימודי המקצוע בבית הספר קלים ומעוניינים ללמוד באוניברסיטת תל-אביב קורסים אקדמיים המזכים בקרדיט אקדמי. הלימודים מתקיימים כל שנה במהלך סמסטר א' וסמסטר ב', בסמסטר קיץ אנו פותחים מספר קורסים לתלמידי התוכנית אך פתיחת הקורסים מותנת במספר הנרשמים לתוכנית. קצב הלימודים בתוכנית מותאם לכל תלמיד ותלמיד לפי יכולותיו הלימודיות.

מהלך הלימודים

תלמיד במעמד מיוחד הופך להיות תלמיד מן המניין עם (א) הצגת זכאות לבגרות (ב) קבלת פטור מאנגלית (ראה בהמשך). רק לתלמיד מן המניין ניתן להעניק תואר. הלימודים באוניברסיטה שונים מהלימודים בתיכון: הם מתקיימים בקבוצות גדולות יחד עם עשרות רבות של סטודנטים בוגרי צבא. בניגוד לתיכון, המרצים בקורסים אינם נותנים יחס אישי לתלמידים, אין חובה להגיע להרצאות ואף אחד אינו עוקב אחרי התלמיד במהלך הסמסטר.

כמות החומר המועברת בסמסטר אחד גבוהה לאין שיעור מכמות החומר הנלמדת בתיכון וללא השקעה רבה בלימודים והגשה קבועה של תרגילי הבית התלמיד לא יוכל התלמיד להצליח בלימודים, לכן הלימודים בתוכנית מתאימים אך ורק לתלמידים בעלי משמעת עצמית גבוהה המסוגלים להתמיד בהגעה לשיעורים באוניברסיטה ובפתרון תרגילי הבית גם ללא הוראה ממבוגר.

תלמידים אשר מתעניינים בתחומים נוספים שהם לא מתמטיקה ומדעי המחשב יכולים לקבל פרטים באתר של   נוער שוחר מדע >