בוגרים מספרים - החוג לגאוגרפיה וסביבת האדם

עודכן: 20.03.2019

בוגרים מספרים - החוג לגאוגרפיה וסביבת האדם - מיכאל יעקובסון

מיכאל יעקובסון

מתכנן במשרד המשפחתי "פיטלסון שילה יעקובסון אדריכלים" השוכן במגדל בסר 4 בבני ברק. אני נהנה לעבוד על מגוון של פרויקטי תכנון בעלי השפעה משמעותית על תחומי החיים בעתיד של הישראלים. בין הפרויקטים שעליהם אני עובד כיום ניתן למצוא תכנית מתאר כוללנית למועצה אזורית חבל מודיעין, תכניות מפורטות ליישובים כפריים כמו כפר רות וקיבוץ בארות יצחק, פרוגרמות לאזורי תעשייה בנגב ובגליל, תכנית אב למכללה האקדמית גליל מערבי, תכנית אב לבסיס חיל אוויר במרכז הארץ, תכנית אב לפריסת תשתיות תחבורה ציבורית במטרופולין גוש דן ופריסת אתרי מגורים לעת חירום בכל הארץ. אני משתתף כעת גם במאבק תושבים דרמתי בנושא שילוב רכבת קלה בגבעת שמואל – מתברר שיש כאלה שלא מעוניינים בה בעיר. אני גם כותב על אדריכלות ותכנון בבמות שונות וכרגע גם עסוק באצירת תערוכה גדולה בנושא אדריכלות שתוצג במוזיאון בית אורי ורמי נחושתן בעוד שנתיים.

 

מה למדת ולמה בחרת במקצוע זה?

התחלתי עם לימודי אדריכלות בבצלאל. כשסיימתי הצטרפתי למשרד אדריכלים שתכנן בדיוק יישוב חדש. במהלך התכנון הבנתי שעלי לקבל הכשרה מקצועית מעמיקה יותר ולכן החלטתי להמשיך וללמוד לתואר שני בגאוגרפיה. כמובן שכתבתי גם עבודת תיזה – כי בלעדיה לא באמת מוכשרים לבניית מתודולוגיה ושיטות מחקר – שהם בסיס הכרחי בעולם התכנון. את התיזה שעסקה במעמדם של המרכזים העירוניים בעיירות הפיתוח בישראל, כתבתי בהנחייתה של פרופ' אדר' טלי חתוקה, ראשת המעבדה לעיצוב עירוני.

 

למה בחרת ללמוד דווקא באוניברסיטת תל-אביב?

למדתי סמסטר אחד באוניברסיטת בר אילן. היה מאד נוח שם אבל לא הייתי מרוצה מהקורסים. באחד העיתונים פורסם ראיון עם טלי חתוקה בו סיפרה שהיא בדיוק פותחת מעבדת מחקר בחוג בתל אביב – המעבדה לעיצוב עירוני. באותו יום התקשרתי לחתוקה ושאלתי אם אפשר להצטרף למעבדה. הייתי הראשון להצטרף. השנייה להצטרף היתה רוני בר.

 

במבט לאחור, היית בוחר במקצוע אחר? 

לגבי המקצוע, איני יודע לענות כי השכר הנמוך יחסית, מציק לי, אבל לגבי הלימודים – הייתי חוזר ועושה אותם אפילו פעם נוספת.

 

למה אתה הכי מתגעגע בלימודים?

לעבודה המשותפת עם רוני בר.

 

האם שמרת על קשרים עם חברים/מרצים מהתואר?

עם טלי חתוקה אני מדבר מידי פעם וגם עבדנו יחד על פרוגרמה לפארק תעשייה נעם (סמוך לנתיבות). יש לי עוד כוונות נסתרות לחזור למעבדה.

 

מהו הקורס שהכי אהבת בתואר?

"פרויקט יישומי" בהנחייתה של פרופ' אדר' טלי חתוקה היה ללא ספק הקורס שהכי אהבתי. לקורס היו כמה יתרונות שהפכו אותו למוצלח ומשמעותי בהמשך דרכי המקצועית:  עבודה אינטנסיבית ואיכותית, ולמעשה עברנו טירונות והכשרה למקצוע התכנון. אני זוכר שגם בקבוצה שלנו היו כאלה שפרשו בשלב מוקדם בגלל הדרישות הגבוהות, וגם בשנים הבאות היו כאלה שעשו הכל כדי להתחמק מהקורס והעדיפו תואר עם חיים קלים. לדעתי הם פספסו את הקורס הכי חשוב שיכול להעניק להם את האפשרות להוביל בתחום ולא להיות כמו כולם. קורס נוסף שבו היקף העשייה שלי היה משמעותי, היה קורס משותף עם הפקולטה למשפטים (מהחוג לגאוגרפיה היתה זו פרופ' טובי פנסטר שהנחתה את הקורס). קיבלנו את המשימה ללוות מתחם מגורים ביפו שסבל ממגוון של בעיות - תכנוניות, חברתיות, ומנהלתיות, וסייענו להם במישורים השונים. המגע עם התושבים, עם הרשויות ונציגיהן, ועם הסטודנטים ממשפטים, התגלו כפרויקט מרתק בו הגענו להישגים שאת התוצאות שלהם ראינו מיד בשטח. מאד נהניתי גם לכתוב עבודת סמינר על התכנית העתידית להרחבת העיר מודיעין. כתבתי במשותף עם רוני בר עבודה ענקית ומעמיקה. חוץ מהקורסים במעבדה גם היו מחקרים משותפים שהתוצאה שלהם היתה פרסום סדרת ספרים על תכנון מרחבי החיים שלנו - מגורים, תעסוקה ופנאי. הספרים יצאו לאור בהוצאת רסלינג והפכו ל"תנ"ך" של סטודנטים לאדריכלות ותכנון, ועליהם אני גאה במיוחד.

 

כמה זמן לקח עד שהתברגת לשוק העבודה לאחר התואר?

עבדתי לאורך כל השנים, כך שלא היתה בעיה. בכלל, לפי דעתי, אין בעיה למצוא עבודה בתחום, במיוחד לא במרכז הארץ. למי שיש בעיה אשמח לייעץ.

 

איפה אתה רואה את עצמך בעוד חמש שנים מהיום?

בעוד חמש שנים אני רואה את עצמי עושה את אותו הדבר שאני עושה היום.

 

אילו כלים רכשת במהלך הלימודים שמסייעים לך בעבודה היום?

שיטות מחקר (לא הקורס שהיה לדעתי מיותר לחלוטין) – שיטות אותן גיבשתי ויישמתי בקורסים בהם השתתפתי, ובעבודות השונות שכתבתי  יש עוד רבים, אבל זה העיקר.

 

אוניברסיטת תל אביב עושה כל מאמץ לכבד זכויות יוצרים. אם בבעלותך זכויות יוצרים בתכנים שנמצאים פה ו/או השימוש
שנעשה בתכנים אלה לדעתך מפר זכויות, נא לפנות בהקדם לכתובת שכאן >>