שני חוקרים מהפקולטה למדעים מדויקים זכו במענק המחקר היוקרתי של האיחוד האירופי - ה-ERC

פרופ' ליאור וולף ופרופ' יואל שקולניצקי הם שניים מבין ששת החוקרים הזוכים מאוניברסיטת תל-אביב

הישג אדיר למחקר הישראלי בכלל, ולאוניברסיטת תל אביב בפרט: מועצת המחקר האירופית (ERC) פרסמה את רשימת הזוכים במענקי המחקר של האיחוד האירופי לחוקרים צעירים-ממשיכים לשנת 2016.

מתוך 314 המענקים הניתנים במסגרת התכנית, 17 יוענקו לחוקרים ישראלים, ושישה מהם יינתנו לחוקרים מאוניברסיטת תל אביב. בכך, דורגה אוניברסיטת תל אביב במקום הראשון בישראל בקבלת מענקי ERC  (מבין 129 מענקי ERC שניתנו לחוקרים ישראלים בכלל, 40 מענקים ניתנו לחוקרי אוניברסיטת תל אביב), ובמקום החמישי מבין 172 מוסדות מחקר אירופיים, שזכו במענקים לחוקרים צעירים-ממשיכים.

מענקי ה-ERC ניתנים במסגרת "הורייזן 2020" – תכנית הדגל של האיחוד האירופי למחקר ולפיתוח. מענקים אלה הם מן הגדולים והיוקרתיים בעולם: בין 1.5 ל-2.5 מיליון יורו לכל מחקר אישי פורץ דרך. מענקי המחקר לחוקרים צעירים ניתנים לחוקרים שטרם חלפו שבע שנים מסיום הדוקטורט שלהם, ומענקי המחקר לחוקרים צעירים-ממשיכים (consolidators) ניתנים לחוקרים שסיימו את הדוקטורט לפני שבע עד 12 שנים.

במספרים מוחלטים, ישראל ממוקמת במקום השביעי באירופה בקבלת מענקי ה-ERC, אחרי בריטניה, גרמניה, צרפת, הולנד, ספרד ושוויץ. כאשר בוחנים את מספר המענקים ביחס לגודל האוכלוסייה, ישראל מדורגת במקום הראשון. בסך הכול זכו במענקי ה-ERC חוקרים מ-23 מדינות.

כאמור, לפי דוח הקהילה האירופית, חוקרים מאוניברסיטת תל אביב זכו בשישה מתוך 17 המענקים לחוקרים ממשיכים שניתנו לישראל. יחד עם אוניברסיטת תל אביב ברשימה: שישה מענקים לחוקרים ממשיכים ממכון ויצמן וחמישה לחוקרים מהאוניברסיטה העברית בירושלים. שאר המוסדות לא זכו השנה במענקי ה-ERC בקטגוריה זו.

בנוסף, ומשמח לא פחות: מבין ששת החוקרים הממשיכים מאוניברסיטת תל אביב שזכו השנה במלגת ה-ERC, שלוש הן חוקרות: פרופ' הדס מנדל, ד"ר כרמית לוי ופרופ' אינה סלוצקי. לאלו מצטרפים שלושת החוקרים הממשיכים: ד"ר אביגדור אלדר, פרופ' ליאור וולף מביה"ס למדעי המחשב, פרופ' יואל שקולניצקי מביה"ס למדעי המתמטיקה. עבור פרופ' אינה סלוצקי וד"ר אביגדור אלדר זוהי הזכייה השנייה במענק היוקרתי. "היו לנו בעבר הצלחות מרשימות של החוקרים הצעירים, אבל זאת הפעם הראשונה שהחוקרים הממשיכים שלנו נוחלים כזאת הצלחה אדירה", אומרת לאה פאיס, מנהלת רשות המחקר של אוניברסיטת תל אביב. "בעבר, זכו החוקרים הממשיכים במענק אחד או שניים בשנה, ובשנת 2016 יש לנו שישה חוקרים שזכו במענק היוקרתי של האיחוד האירופי. ההצלחה הזאת מעמידה את אוניברסיטת תל אביב במקום החמישי בכל אירופה".

לדברי פאיס, רשות המחקר משקיעה מאמצים רבים בליווי החוקרים בהגשת הבקשות. "יש לנו צוות מקצועי ומיומן, המלווה את החוקרים שלנו במשך מספר חודשים, משלב הגשת ההצעה למענק ועד ההכנה לראיון בבריסל. עם זאת, ועם כל הכבוד למאמצים שלנו, באוניברסיטת תל אביב ישנם חוקרים מעולים; אנחנו רק עוזרים להם לממש את הפוטנציאל הרב".