פרופ' יונה אורן - הספד

עודכן: 26.07.2020

2018-1934

לזכרו

פרופ' אמריטוס יונה אורן ז"ל

2018-1934

 

יונה אורן נולד ב-18 באפריל 1934 בעיירה רובנו, שהיתה אז בשטח פולין, בשם יונה חבויניק והיה בן יחיד להורים, שנולדו ברוז'נוי שבצפון מזרח פולין (רוסיה כשנולד, בלארוס כיום). אביו, מנחם אורן, קיבל תואר דוקטור לפיזיקה מהאוניברסיטה היגלונית בקרקוב ולצד זאת גם שיחק שח – הוא היה אלוף השחמט הראשון של מדינת ישראל. בישראל היה מורה לפיזיקה בגימנסיה הרצליה בתל אביב וממקימי ארגון המורים העל-יסודיים. אמו, ד"ר אסתר (אטיה) אורן לבית פינס, למדה רפואה באוניברסיטת וילנה ועבדה כל חייה כרופאת ילדים.

 

ב-23 ביוני 1941, כאשר הגרמנים אשר תקפו את ברית המועצות התקרבו לרובנו, המשפחה ברחה מזרחה. אחרי כמה שבועות של נדודים, הם הגיעו לעיירה קטנה בשם מיליקס, כ-90 ק"מ מזרחה לנהר הוולגה, שם חיו כמעט חמש שנים בתנאים קשים, אחרי שהותירו את כל רכושם בביתם כאשר ברחו. לאחר המלחמה, נדדו לפולין, ובהמשך הגיעו דרך צ'כיה ואוסטריה לגרמניה. יונה למד שם בבית ספר עברי של הג'וינט ובזכות העברית שרכש שם, לא הוגדר כ"עולה חדש" כאשר הגיע ארצה.

 

ב-15.7.49 הגיעו יונה, הוריו וסבתו דורה לישראל ויונה החל ללמוד בכתה י' בגימנסיה הרצליה. ב-1950, החליפה המשפחה את שמה לאורן (חבויה הוא השם לעלווה של עצי מחט). יונה המשיך ללימודי פיזיקה בטכניון. בחיפה הכיר את מרים ליפקין, אותה נשא לאישה באוגוסט 1956 (ז' באלול תשט"ז). למרים ויונה שני ילדים, יעל וחמי (מנחם) ושישה נכדים.

 

עבודת הדוקטורט של יונה, אותה סיים ב-1962 תחת הנחייתו של פרופ' קורט סיטה, עסקה במדידה וניתוח של שטף של קרינה קוסמית על-ידי חקר קרינת צ'רניקוב הנלווית אליה. ב-1963 נסע לפוסט-דוקטורט במעבדה הלאומית  בברוקהייבן שבלונג איילנד, שם שהה שנתיים. בתקופה זו הוא היה חבר בקבוצת הניסוי שגילתה את החלקיק אומגה-מינוס, שקיומו נובא קודם על-ידי התיאורטיקנים יובל נאמן (אוניברסיטת תל אביב) ומאריי גל-מן (קל-טק). ב-1965 יונה הצטרף לקבוצת המחקר גולדהבר-טרילינג באוניברסיטת קליפורניה בברקלי, לתקופת פוסט-דוקטורט שנייה כמרצה אורח.

 

ב-1966 יונה הצטרף לסגל המחלקה לפיזיקה באוניברסיטת תל אביב, כניסיונאי הראשון שגויס בתחום של פיזיקה של חלקיקים ואנרגיות גבוהות. הוא הניח את היסודות להקמת המעבדה לניתוח תמונות מתא בועות מניסויים שנערכו ב-CERN שבג'נבה. במהלך הקריירה הארוכה שלו באוניברסיטת תל אביב, יונה היה חבר פעיל בקולבורציות ניסוייות רבות ב-CERN. הוא בילה שנות שבתון גם במעבדה הלאומית בארגון, באוניברסיטת סירקיוז ובאימפריאל קולג' לונדון. הוא לימד קורסים רבים לתואר הראשון וקורסי מעבדה באוניברסיטת תל אביב וזכה להערכה רבה מתלמידיו. הוא ייזכר על-ידי עמיתיו כפיזיקאי נדיב ובעל תושייה, תמיד איכפתי ונכון לעזור לאחרים.

 

אוניברסיטת תל אביב עושה כל מאמץ לכבד זכויות יוצרים. אם בבעלותך זכויות יוצרים בתכנים שנמצאים פה ו/או השימוש
שנעשה בתכנים אלה לדעתך מפר זכויות, נא לפנות בהקדם לכתובת שכאן >>