מעבדות מחקר

עודכן: 03.10.2017
מעבדת המחקר הניסויי בפיזיקה גרעינית
מעבדת המחקר הניסויי בפיזיקה גרעינית

במעבדת המחקר הניסויי בפיזיקה גרעינית אנו מתכננים, מפתחים ובודקים גלאים עבור ניסויים בפיזיקה גרעינית. אנו נמצאים בחזית הטכנולוגיה העולמית בנושא גילוי וזיהוי חלקיקים, וכן בשליטה, קריאה, עיבוד, וניתוח נתונים. הגלאים, החומרה והתוכנה שאנו מפתחים נשלחים להתקנה במתקני מאיצים בעולם , שם אנו מפעילים אותם לביצוע מספר רב של ניסויים, כמפורט להלן.

אנו חוקרים את מבנה הנוקליאונים (החלקיקים המרכיבים את גרעין האטום), הגרעינים (יציבים ואקזוטיים), מערכות גרעיניות גדולות ככוכבי ניוטרונים, ואת האינטראקציה הגרעינית החזקה בין נוקליאונים ובתוכם, על ידי ביצוע ניסויים באנרגיה גבוהה במאיצים בינלאומיים, וניסויים באנרגיה נמוכה ובשטף גבוה במתקן שרף שבמרכז לחקר גרעיני שורק. תחומי המחקר שלנו כוללים:

  • חידת רדיוס הפרוטון, הנובעת מסתירות שהתגלו לאחרונה במדידת גודלו של הפרוטון באמצעים שונים. אנו ניגשים לפתרון החידה באמצעות מדידה סימולטנית של פיזור אלקטרונים ומיואונים על פרוטונים, במעבדת( PSI בשווייץ).
  • התנהגות הנוקליאונים ותכונותיהם כאשר הם קרובים זה לזה ופונקציות הגל שלהם חופפות, על ידי פיזור לפטונים והדרונים על נוקליאונים בגרעין בהעברת תנע גבוה, ב- JLAB (ארה״ב), GSI (גרמניה), JINR (רוסיה).
  • אנטרקציה של ניוטרינווגרעינים  ב- FNAL (ארה״ב).
  • שכיחות היסודות ביקום, נושא אותו אנו חוקרים באמצעות מדידת התכונות של גרעינים אקזוטיים ב- GSI (גרמניה).
  • ועוד…

נחקרות דינמיקה סופר מהירה ותופעות לא לינאריות סופר במבנים וברזולוציה נאנומטריים. בפרט, אנו מתעניינים בדינמיקה מהירה תופעות לא לינאריות של אלקטרונים חופשיים בנאנו-מבנים פלסמונים ובחומרים דו מימדיים. החיבור בין פולסי אור קצרים ביותר עם מיקרוסקופיה של השדה הקרוב, מאפשר חישה מרחבית וזמנית  של תופעות אלקטרוניות, ויברציוניות ומבניות של חומרים שונים על ידי גישות חדשות לשליטה קוהרנטית של דינמיקה קוונטית. במקביל, אנו מבצעים מחקר בסיסי ויישומי של אינרקציה לא-ליניארית עם מטא-חומרים, שהינם חומרים בעלי תכונות אופטיות אקזוטיות. בנוסף, אנו חוקרים אספקטים תיאורטיים של תורת החבורות הרציפות ותורת הבקרה הגיאומטרית, על מנת לפרוץ את גבולות הידע בשליטה קוהרנטית של תהליכים סופר מהירים במגוון תחומים של אינטרקציה בין אור וחומר. המעבדה מצויידת במיקרוסקופ השדה הקרוב וכן בלייזרים סופר מהירים בתחומי אור שונים, אשר חלקם מצויים רק במעבדתינו.

המחקר המדעי במעבדה עוסק במגוון רחב של תופעות פיזיקליות בטמפרטורות נמוכות. נכון לעכשיו, הוא מתמקד בנושאים כגון: אל מוליכות, סדר מגנטי ואינטראקציות ספין-מסילה בחומרים טופולוגיים.

 

מעבדות לגלאי חלקיקים
מעבדות לגלאי חלקיקים

המעבדות לגלאי חלקיקים משמשות לפיתוח, בנייה ובדיקה של גלאי חלקיקים לצורך המחקר בפיזיקת החלקיקים ובפיזיקה גרעינית. גלאים אלה מותקנים במרכזי מחקר בינלאומיים בהם משתתפים חוקרי אוניברסיטת תל-אביב. המעבדות כוללות מערכות גז, אלקטרוניקה ועיבוד נתונים המשמשות לתפעול הגלאים ולקריאת המידע הנאסף על-ידם, תחנה לבדיקה אלקטרונית של גלאי מצב מוצק ומערכת לבדיקת מספר גדול של גלאים באמצעות קרינה קוסמית או מקורות רדיואקטיביים. פעילות המעבדות כוללת אף בניית מאיץ פוזיטרונים ישראלי ופיתוח גלאי חלקיקים בטכנולוגיה חדשה של מסכי פלסמה, אשר בנוסף לשימושיה במחקר עשויים להיות לה גם יישומים ברפואה ובאבטחה גרעינית.

מצפה הכוכבים ע"ש וויז הוא מתקן מחקר אסטרונומי, בבעלותה ותפעולה של אוניברסיטת תל-אביב. המצפה ממוקם בקרבת מצפה רמון. במצפה פועלים טלסקופ בקוטר 1 מ' וטלסקופים אוטומטיים בקטרים של 0.4 מ' ו- 0.7 מ'. מזה מעל 40 שנה, מעמיד המצפה בקביעות חידושים בתחום המחקר האסטרונומי, תוך ניצול יתרון שמי המדבר הבהירים וקו האורך הגיאוגרפי. הללו מאפשרים מעקב אחר תופעות חולפות ומשתנות, בשעות שבהם שרויים רוב המצפים האחרים על פני כדור הארץ באור יום.

במעבדה לביופיזיקה נחקרים הכוחות והאינטראקציות השולטים בחומרים ביולוגיים והאופנים בהם כוחות אלה מתורגמים ליצירת צבירים ננוסקופיים בצורה ספונטנית. המחקר נמצא בתפר בין פיזיקה של מערכות רכות, ביולוגיה, ביוכימיה וחקר חומרים. מערכות החקר כוללות את חלבוני שלד התא, התנהגות חלבונים לא מקופלים בתמיסה, ממברנות וצבירי ממברנות וחלבונים. שיטות המחקר כוללות שיטות ביוכימיות שונות להפקה והפרדה של חלבונים וכן איפיון הצבירים ע"י פיזור קרני X בזוויות קטנות ומיקרוסקופיה אופטית ואלקטרונית.

במעבדה לאופטיקה מודרנית נחקרים תהליכים בלתי-לינאריים המשפיעים על התקדמות אור בתווך שקוף, ובפרט התקדמות דמוית-זרימה של קרינת לייזר בתוך מוליכי גלים שבהם תווך לא-לינארי עם מיקוד עצמי שלילי. האנלוגיה של התהליך להתפשטות של זורם דחיס מאפשרת בניית אופק אירועים אופטי, בו הזורם מאיץ אל מעבר למהירות "הקול". צפוי שניתן יהיה להדגים בתווך מסוג זה עירורים דמויי קרינת הוקינג. במקביל, מתבצעים במעבדה ניסויים באופטיקה קוונטית, ובפרט "מדידות חלשות" המדגימות פרדוקסים קוונטיים הקשורים ל"מסלולי" המעבר של פוטונים באינטרפרומטרים מקוננים. המעבדה מצוידת במספר מקורות לייזר, גלאים ומכשור אופטי ואלקטרוני.

במעבדה לחקר מערכות אלקטרוניות נחקרים חומרים בהם האלקטרונים אינם מתנהגים כחלקיקים חופשיים, בפרט מערכות עם מימד נמוך, כגון חוטים קוואנטים ומערכות דו מימדיות הנוצרות במשטח המפריד בין גבישים מבודדים, מוליכי-על לא קונבנציונלים וכן מבודדים ומוליכי-על טופולוגיים. המעבדה מצוידת במערכת ריבוד שכבות דקות בעזרת לייזר, מערכת קריוגנית עם מגנט חזק (0.3 קלוין, 14 טסלה) מיקרוסקופ מנהור סורק ומעבדה נקייה להכנת דוגמאות.

אוניברסיטת תל אביב עושה כל מאמץ לכבד זכויות יוצרים. אם בבעלותך זכויות יוצרים בתכנים שנמצאים פה ו/או השימוש
שנעשה בתכנים אלה לדעתך מפר זכויות, נא לפנות בהקדם לכתובת שכאן >>