פרופ' בוריס (בועז) טרכטנברוט ז"ל מבית הספר למדעי המחשב 1921-2016

בועז טרכטנברוט — חוקר דגול, מחנך נפלא, חכם ונבון, בנאדם נדיב — אינו. הוא נפטר בגיל תשעים-וחמש ב-19 לספטמבר 2016.

פרופ' בוריס (בועז) טרכטנברוט ז"ל 1921-2016
"איש גיבור חיל... ושמו בעז"

מגילת רות (ב, 1)

טרכטנברוט קיבל אישור לעלות ארצה בשנת 1980, והגיע הישר לאוניברסיטת תל-אביב, לבית הספר למתמטיקה, שם נרתם לבנות ולטפח את החוג למדעי מחשב, ובפרט את הצד הלוגי והסמנטי.

טרכטנברוט מוכר ומהולל בעולם המדע בעיקר כמייסד תורת המודלים הסופיים בלוגיקה, כמפיץ תורת האוטומטים הסופיים, וכאחד ממייסדי תחום סיבוכיות החישוב. לא פחות משלושה משפטים מתמטיים העומדים בבסיס ובמרכז של מדעי מחשב התיאורטיים נושאים את שמו:

• משפט טרכטנברוט: שום תהליך פורמלי אינו יכול להוכיח את כל הטענות שנכונות בכל עולם סופי.

• משפט הפערים של בורודין וטרכטנברוט: יש פערים עצומים בין מחלקות סיבוכיות.

• משפט בוכי-אלגוט-טרכטנברוט: ללוגיקה מונאדית ולאוטומטים סופיים אותו כח ביטוי.

למרות תלאות מלחמת העולם ורדיפות רבות בהיותו יהודי ובהיותו לוגיקאי (בשעתו, תחום נתעב מאחורי מסך הברזל), פעל הרבה מאוד, יצר הרבה מאוד, והספיק הרבה מאוד. הוא כתב כמאה ספרים, ספרי לימוד, ומאמרים. הוא הנחה ששה-עשר דוקטורנטים ודוקטורנטיות, ביניהם גדולי מדעני המחשב בברית המועצות לשעבר. אלפים אחרים התחנכו על ברכי ספריו. הוא גם עזר בייסוד מחלקות למדעי מחשב בלטביה, ביינה שבגרמניה המזרחית, ובירוואן שבארמניה. גם לאחר שפרש לגמלאות בגיל שבעים, לא חדל מלחקור, מלהשתתף בסמינרים, ומלכתוב מאמרים וסקירות.

טרכטנברוט עטור פרסים וכיבודים מדעיים על הישגיו. ב-1991, לקראת פרישתו, ארגנו חברי החוג ימי עיון לכבודו, ובאו עמיתים מכל קצווי תבל. לציון שנתו השמונים, התבקש לשאת את הרצאת המפתח בכנס הגדול המשותף SIGACT/ICALP  שהתקיים בכרתים. כעבור עוד חמש שנים, ארגנו עוד יום עיון, ויצא ספר יובל מפואר לכבודו עם מאמרים ממיטב מדעני עולם. ולפני חמש שנים, בהיותו בן תשעים, קיבל את הפרס היוקרתי של האיגוד האירופי למדעי מחשב תיאורטיים (EATCS) על תרומותיו הרבות.

בועז יחסר לנו מאוד מאוד. הנצחתו היא כתביו ופעלו, תלמידיו ומשפחתו.

יהי זכרו ברוך.

לעמוד לזכרו - לחצו כאן