תחומי מחקר - אסטרופיזיקה
אסטרופיזיקה
אסטרופיזיקה היא ענף של פיזיקה העוסק בחקר היקום ותכולתו, כולל מערכת השמש והפלנטות, הכוכבים, הגלקסיות והחומר סביבן והיקום בכללו.
מחקר ושאלות המחקר
המחקר באסטרופיזיקה מגוון ובמסגרתו נעשה שימוש בתורות פיזיקליות שונות, כגון תורת היחסות ותורת הקוונטים, פיזיקת החלקיקים, הידרודינמיקה, מכניקה סטטיסטית ודינמיקה רב-גופית ועוד. המטרה המרכזית היא להבין כיצד חוקי הפיזיקה הבסיסיים מכתיבים את המבנה והדינמיקה של מערכות אסטרופיזיקליות שונות.
דוגמאות לשאלות חקר המעסיקות את חברי.ות החוג לאסטרופיזיקה באוניברסיטת תל-אביב הן: מהי הגיאומטריה של המרחב-זמן וכיצד ניתן להסיק ממנה את תכולת היקום (קרינה, חומר רגיל ואפל, אנרגיה אפלה)? כיצד נוצרו המבנים הראשונים ביקום? כיצד נוצרים חורים שחורים וכוכבי נויטרונים ומה הקשר שלהם לפעילות של גלקסיות, פיצוצים קוסמיים, היווצרות היסודות ביקום, האצה של חלקיקים קוסמיים לאנרגיות אולטרא-גבוההות ופליטת קרינת גמה? מהם התהליכים הנדרשים ליצירת כוכבים? מהם המאפיינים של כוכבי לכת מחוץ למערכת שמש? מהו הרכבם? ובכמה מהם קיימים תנאים להיווצרות חיים?
אמצעי המחקר
חקירת השאלות הללו כוללת שילוב של מאמצים תצפיתיים ותיאורטיים. המחקר התצפיתי בחוג לאסטרופיזיקה מתבסס על שימוש במגוון אמצעים מתקדמים על פני כדור הארץ ובחלל. אמצעים אלו כוללים דור חדש של טלסקופי ענק באור נראה ואינפרא-אדום, הממוקמים בהוואי, צ'ילה ואירופה; טלסקופי חלל כגון האבל, שפיצר, הרשל, צ’נדרה, קפלר, סוויפט ופרמי; אינטרפרומטרים של רדיו כגון המערך הגדול בארה"ב; והטלסקופים השונים במצפה הכוכבים ע"ש וויז של אוניברסיטת תל-אביב הממוקם במצפה רמון.
התיאורטיקנים.ות נעזרים.ות במגוון כלים ושיטות, כולל הדמיות מחשב מתקדמות ביותר, לבניית מודלים וניתוח כמותי של התופעות הנצפות.
חוקרים.ות:
שרה בק, נח ברוש*, רנן ברקנא, ד"ר יאיר הרכבי, בנימין טרכטנברוט, עמיר לוינסון, איליה ליבוביץ'*, צבי מזא"ה*, דן מעוז, חגי נצר*, אהוד נקר, דובי פוזננסקי, עתי קובץ'*, בן-ציון קוזלובסקי*, יואל רפאלי*, עמיאל שטרנברג, תומר שנהר
* אמריטוס