מדידות לחות באטמוספרה באמצעות הרשת הסלולרית
האם וכיצד שימושי קרקע משפיעים על הלחות באטמוספירה?
במסגרת תכנית אלפא תלמיד תיכון בשם מואמן גאנם מבית הספר התיכון החקלאי ימה בזמר ביצע מחקר במעבדה של פרופ' פנחס אלפרט תחת הנחייתו של הדוקטורנט יואב רובין.
שאלת המחקר עסקה בהשפעת שימושי קרקע שונים על הלחות באטמוספרה. שימושי קרקע משפיעים על רמות הלחות באטמוספרה. השונות המרחבית של הלחות משפיעה באופן משמעותי על תופעות מזג האוויר, בעיקר אלו הקשורות להתפתחות של עננות וגשם. מדידה מדויקת של הלחות ובחינה של השפעת שימושי הקרקע השונים על רמות הלחות באטמוספרה יאפשרו שימוש טוב יותר בתצפיות של לחות עבור מודלים לחיזוי מזג האוויר - המסתמכים על נתונים אלו עבור מתן התחזית. לכן שימוש בתצפיות אלו יעלה משמעותית את כמות התצפיות עבור המודלים לחיזוי ועשוי לשפר את תחזית מזג האוויר.
במהלך המחקר של מואמן נבחן הקשר בין שימושי הקרקע השונים באזור צפון ישראל לבין ההתאמה של המדידות מהלינקים הסלולריים עם תחנה מטאורולוגית קרובה. מידת ההתאמה אפשרה להבחין בהשפעתם השונה של כיסויי הקרקע על רמת הלחות בסביבתם. ככל שההתאמה הייתה נמוכה יותר כך אותו כיסוי קרקע מתחת לאותו לינק התאפיין בהשפעה גדולה יותר על הלחות באטמוספרה. שימושי הקרקע שנבדקו כללו אזורים עירוניים, אזורים חקלאיים, רמות שונות של כיסוי צמחייה, מאגרי מים, כבישים ועוד. תוצאות המחקר הראו שיש הבדל במידת ההתאמה של כל אחד מכיסויי הקרקע, אם זאת, ההבדל שנמדד לא היה ברמת מובהקות גבוהה. יש לציין שנצפתה מגמה של ירידה ברמת ההתאמה ככל שהאזור הנבדק יתאפיין באחוז גבוה יותר של כיסוי צמחייה. תוצאות המחקר תורמות רבות להבנת התהליכים המשפיעים על מזג האוויר ומסקנותיו מהוות חלק חשוב במחקרים הבודקים את מידת ההשפעה של פעילות האדם ושינויים בשימושי הקרקע על מזג האוויר ובפרט אירועי גשם קיצוניים ונדירים.
העבודה של מואמן זכתה בפרס "גור אריה" לעבודות גמר מצטיינות לשנת תשפ"א.
חוברת של תוכנית אלפא מחזור ה', אוניברסיטת תל-אביב.