חברי.ות סגל ותחומי מחקר
חברי.ות סגל:
חומר רך מעובה, נוזלים מורכבים, מכניקה סטטיסטית ומערכות פיזיקליות בהשראת ביולוגיה. כולל: ארגון עצמי של חלקיקים אקטיביים בנוזל דו-מימדי, תכונות אפקטיביות של נוזלים מורכבים, מורפולוגיה ויצירת תבניות במערכות ביולוגיות.
מכניקה סטטיסטית מחוץ לשיווי משקל - נוזלים מקוררים ביתר, מעבר זכוכית, התגבשות
-
ביואינפורמטיקה - ניתוח נתוני ריצוף עמוק של רנ"א, עריכת רנ"א, ביטוי גנים צירקדי
פיזיקה מזוסקופית, פיזיקה במימדים נמוכים.
-
תכונות הולכה קוונטיות.
-
פאזות טפולוגיות: אפקט הול הקוונטי, מבודדים, מתכות ועל מוליכים טופולוגיים.
-
סטטיסטיקה שבורה ולא-אבלית של חלקיקים.
-
אפקטים של פאזות גאומטריות.
המחקר מתמקד בבניית מודלים עיוניים המסבירים תכונות פיזיקליות של חומר מעובה רך, נוזלים מרוכבים, מאקרומולקולות ומערכות ביולוגיות, ונעשה בשיתוף פעולה עם מספר קבוצות ניסיוניות בארץ ובעולם. המערכות אותן אנו חוקרים כוללות: פולמרים, דנ"א, פוליאלקטרוליטים, גלים, תרחיפים קולואידים, מערכות מיצלריות, חומרים פעילי שטח, נוזלים מגנטיים ויוניים וממברנות ביולוגיות.
לאחרונה, נחקרו תכונות ההסתדרות העצמית של שכבות דקות של פולמרי-בלוק על משטחים הטרוגניים, השפעת שדות חשמליים על הסדר והקשר של מערכות אלו לשימושים בתהליכי ננו-ליטוגרפיה.
כמו כן, נחקרו תמיסות יוניות ליד משטחים וממברנות טעונות, והתגובה שלהם ושל פוליאלקטרוליטים להשפעה של שדה חשמלי חיצוני.
תופעות קוונטיות במערכות עם מימד נמוך.
המחקר מתמקד בגילוי והבנת תופעות אלקטרוניות יסודיות באמצעות יצירת מבנים מלאכותיים של גבישים שכבתיים דו-ממדיים, ובמימוש תופעות אלו בהתקני מצב מוצק עתידיים. חומרים שכבתיים שונים מופרדים לכדי משטחים בעובי אטום בודד ונאספים חזרה, אחד על גבי האחר, ליצירת גבישים חדשים (בדומה לקוביות לגו). היציבות הדו- מימדית של חומרים אלו נובעת מהקשרים הקוולנטיים החזקים בין האטומים בתוך כל שכבה בעוד שאינטראקציית הואן-דר-ואלס בין השכבות חלשה. יציבות זו מאפשרת תכונות מכניות, אלקטרוניות, פונוניות ואופטיות ייחודיות, כמו גם גמישות לשלוט בתכונות אלה באופן שאינו קיים במערכות דו-ממדיות מסורתיות שאינן שכבתיות. גרפן (שכבה בודדת של אטומי פחמן) לדוגמה, הוא החומר החזק ביותר בטבע ועם זאת גם הגמיש ביותר, הדק ביותר ועדיין אינו חדיר לאטומים אחרים, ובנוסף מוליך החשמל והחום הטוב ביותר המוכר לנו היום. בורון ניטריד (בור וחנקן) לדוגמה, הוא לחומר שכבתי דיאלקטרי (מבודד) מצוין. גם הוא חזק מאוד, אינרטי, מוליך חום, ודומה מאוד לגרפן במבנהו הגבישי. איכות החומרים והאפשרות לשלבם עם חומרים שכבתיים בעלי מצבי יסוד שונים (לדוגמה: מוליכי על, מוליכים למחצה, מגנטים ועוד) באופן שיוצר משטחי מגע מושלמים כמעט (כך שהתכונות האלקטרוניות של השכבות מושפעות אחת מהשנייה אך אין ערבוב בין האטומים), יוצר הזדמנויות ייחודיות למימוש וחקירה של אפקטים פיזיקליים חדשים.
הרכבת הגבישים נעשית בחדר נקי יעודי של המעבדה ועיצוב ההתקנים מבוצע על ידי מיקרוסקופי אלקטרונים ויונים מתקדמים במרכז הננו של האוניברסיטה. התכונות האלקטרוניות נחקרות באמצעות מדידות חשמליות, ותרמיות בטווח הטמפרטורות בין 400 ל 0.01 קלווין ובשדות מגנטיים עד 14 טסלה.
פרויקטים עדכניים:
-
שילוב זרמי ג'וזפסון (מוליכי על) ואפקט הול הקוונטי.
-
התקני התאבכות קוונטית מבוססי גרפן (SQUIDs).
-
דיסיפציה של נושאי מטען בליסטיים ומוליכות בגבול ההידרודינמי.
צבירי חלבוני שלד התא - אינטראקציות בין חלבוני שלד התא והשפעתם על מבנה ואלסטיות התאים
-
חלבונים לא מקופלים - אפיון מבנה סטטיסטי של חלבונים שאינם מתקפלים לידי מבנה תלת ממדי אחיד בתמיסה
-
צבירים של ממברנות וחלבונים - אפיון יציבות, מבנה ותכונות אלסטיות של צבירי ממברנות בהם כלואים חלבונים
-
צבירים ננומטרים - שליטה על תכונות ומבנים של צבירים ננומטרים בהן משולבים שרשראות פולימריות ביולוגיות
-
ממברנות - יציבות ממברנות שומניות להפרעות חיצוניות
קבוצת המחקר של פרופ' שמשון ברעד עוסקת במחקר ניסיוני במספר תחומים של אופטיקה מודרנית, ובפרט באופטיקה לא-לינארית, אופטיקה קוונטית, ספקטרוסקופיה אופטית מהירה ואפיון אופטי של מערכות מגנטיות. המחקר באופטיקה לא-לינארית מתמקד בימים אלו בהתקדמות דמוית-זרימה של אור בתווך לא-לינארי עם מיקוד עצמי שלילי, ובאפשרות להשתמש באנלוגיה להידרודינמיקה הנובעת מכך לבניית אופק אירועים אופטי, בו ניתן יהיה להדגים תופעות פיזיקליות שהן אנלוגיות של קרינת הוקינג. מחקר זה מתבצע בשיתוף פעולה עם הקבוצה התיאורטית של פרופ' ויקטור פלרוב. המחקר באופטיקה קוונטית, המתבצע בשיתוף פעולה עם הקבוצה התיאורטית של פרופ' לב ויידמן, עוסק במדידות חלשות, אשר מדגימות פרדוקסים הקשורים ל"מסלולי" הפוטונים באינטרפרומטרים מקוננים. מחקר נוסף של הקבוצה עוסק במעבר הפאזה מבודד-מוליך בתחמוצות ונדיום, אותו ניתן ליזום באמצעות פולס לייזר קצר. מחקר זה מתבצע בשיתוף פעולה עם קבוצת המחקר של דר' אלון באב"ד, בביה"ס להנדסת חשמל ועם קבוצת המחקר של פרופ' איואן שולר ב- UCSD. גם המחקר של מערכות מגנטיות מתבצע בשיתוף פעולה עם פרופ' שולר, ומתמקד במערכים צפופים של ננו-מגנטים שיש ביניהם אינטראקציה דיפולית.
מכניקה של מערכות מורכבות ולא לינאריות
מחקרי עוסק בתיאוריה (באמצעות חישובים אנליטיים ונומריים) של מערכות ננואלקטרוניות בממד נמוך, בשיווי משקל ומחוצה לו. למערכות אלו חשיבות רבה בשל היותן אבני הבניין הבסיסיות של התקנים אלקטרוניים עתידיים, שיוכלו להוביל בעתיד, בין יתר יישומיהם הפוטציאליים, לפיתוחו של מחשב קוונטי סקיילאבילי. מעגלים אלו ניתנים למימוש במגוון חומרים, ובהם מוליכים-למחצה, ננו-גרגרים וננו-חוטים מתכתיים (בפאזה הנורמלית או העל-מוליכה), חומרים מבוססי פחמן (גראפין, ננו-צינורות וכדורי פחמן-60), מבודדים טופולוגיים, ואף פולימרים מוליכים ומולקולות בודדות. בנוסף, מערכות אלה חשובות ביותר למחקר הבסיסי, שכן באון בהן לידי ביטוי קורלציות בין-אלקטרוניות חזקות, התאבכות קוונטית, אי-סדר ודינמיקה מחוץ לשיווי משקל. חקר יחסי הגומלין בין תופעות אלו עומד בחזית המחקר בתחום החומר המעובה כיום.
עבודתי מתמקדת בעיקר במערכות הבאות:
-
נקודות קוונטיות (quantum dots) במוליכים למחצה וננו-גרגרים מתכתיים, מודלים של "זיהומים קוונטיים" (quantum impurities), אפקט קונדו (Kondo)
-
מוליכים קוואזי חד-ממדיים (ננו-חוטים מוליכים למחצה ומתכתיים, ננו-צינורות פחמן), תורת נוזלי לאטינג'ר (Luttinger liquids)
-
על מוליכים בממד נמוך ושימושיהם במחשוב קוונטי ובסימולטורים קוונטיים
-
אפקט הול (Hall) הקוונטי, מבודדים טופולוגיים ועל מוליכים טופולוגיים
-
הידרודינמיקה של נוזלים קוונטיים, צמיגות הול (Hall)
ד"ר דומיניק מקסימיליאן ג'וראשק
Dr. Dominik Maximilian Juraschek is joining the faculty of the School of Physics and Astronomy as a Senior Lecturer in October 2021. He studies hidden states of matter that can be induced in quantum materials through dynamical and in particular vibrational (phononic) processes. Dr. Juraschek uses a combination of computational and theoretical methods to describe nonlinear dynamics of the crystal lattice in a broad range of solid-state systems, including complex oxides, van der Waals materials, and low-dimensional dielectrics and magnets.
Research achievements include: Prediction of various nonlinear phononic excitation mechanisms that have subsequently been verified experimentally; prediction of the existence of phonon magnetic moments as a result of dynamical multiferroicity; creation of a theoretical framework for coherent coupling of phonons and magnetism (“phono-magnetism”).
Future directions include: Expanding the theory of nonlinear phononics as a basis for dynamical materials engineering; developing a nonlinear phononics code and platform; controlling electronic angular momentum through coupling of lattice, spin, and orbital degrees of freedom; investigating novel hybrid light-matter states (polaritons) and tuning them in optical cavities.
פיזיקה של ספינטרוניקה - אלקטרוניקה של ספינים
-
מערכות מגנטיות ננו-מטריות
-
פיזיקה של חומר מעובה בשדות מגנטיים גבוהים
-
פיתוח חיישנים ומערכות זיכרון מגנטיות
חומרים בהם לאלקטרונים יש קורלציה חזקה זה עם זה יש מגוון תכונות אקזוטיות כגון: מוליכות על בטמפרטורה גבוהה, מגנטרורזיסטנס קולוסאלי, פרואלקטריות, אפקט מגנטו-אלקטרי בחומרים מולטי-פרואים. דוגמאות לחומרים כאלה הן: קופרטים, מנגניטים, ניקליטים, מוליכי על אורגנים, חצאי מוליכים מגנטיים, חומרים פרואלקטריים, משנקים בין תחמוצות גבישיות מבודדות ועוד. באופן כללי, גירוי קל של אחת התכונות האלקטרוניות גורר תגובה חזקה של אחד המאפיינים הפיזיקאליים.
במעבדתנו אנחנו חוקרים את המבנה האלקטרוני ואת טיבם של מעברי הפאזה על ידי כיוונון פרמטרים השולטים בתכונות האלקטרוניות כגון: אילוח כימי, לחץ אפיטקסיאלי, שדה חשמלי או מגנטי חיצוני וכדו.
יתרון בולט של קבוצתנו הוא היכולת להכין חומרים ודוגמאות ולחקור את תכונותיהם הפיזיקאליות וכל זאת במקום אחד. מעבדתנו מצויידת בליזר דפקים לריבוד שכבות דקות הנשלט על ידי דיפרקצית אלקטרונים מוחזרים עטירי אנרגיה (RHEED) ציוד מתקדם ואוטומטי למדידה בטמפרטורות נמוכות המצוייד במקרר הליום3 (0.3 - 400 קלוין) מגנט עד 14 טסלה, מיקרוסקופ מינהור סורק בטמפרטורות נמוכות המצוייד במגנט וקטורי בוואקום גבוה במיוחד.
אנחנו מבצעים מגוון ניסויים כגון: הולכה תחת השפעת שדות מגנטיים וחשמליים, טרנספורט של חום, ספקטרוסקופית מנהור ומגע נקודתי, מגנטומטריה ועוד. אנחנו נעזרים במתקנים המתקדמים של המרכז לננו טכנולוגיה באוניברסיטת תל אביב כדי ליצר דוגמאות בסקאלה ננומטרית וכן לאנליזה מתקדמת ומיקרוסקופיה.
המערכות שאנו חוקרים כעת הן:
-
חוט קואנטי חד מימדי הנוצר במנשק המפריד בין מבודדים אוקסידים
-
נוזל אלקטרונים דו מימדי הנוצר במנשק המפריד בין מבודדים אוקסידים
-
מבודדים טופולוגיים
-
מוליכי על קופרטים בטמפרטורה גבוהה
-
מוליכי על בלתי שגרתיים
פרטים נוספים באתר הקבוצתי.
Dr. Tobias Holder joined the condensed matter department in fall 2023. His primary research interests are the theoretical investigation of phenomena in quantum transport, as well as nonlocal and ballistic/hydrodynamic electron flow in high-mobility devices. These topics lie at the intersection of several timely research efforts in the condensed matter community which try to make sense of the wealth of information that is becoming available about complex and layered materials, heterostructures and van-der-Waals systems. The goal is to disassemble intricate questions into digestible pieces, in order to attain a genuine understanding of the underlying mechanisms.
-
אופטיקה קוונטית ואינפורמציה קוונטית: מצבים קוונטים של אור, אופטיקה קוונטית של אלקטרונים, קורלציות קוונטיות, ומדידות קוונטיות.
-
מיקרוסקופיה והדמיה: סופר-רזולוציה, יעלות נזק, מיקרוסקופיה קוונטית, ומיקרוסקופיה ביולוגית
מחקר ניסיוני של חומר מעובה רך
-
דינאמיקה של מערכות מורכבות ומערכות לא מסודרות הרחק משיווי משקל
-
נאנו-סקופיה מהירה של תהליכים פיזיקאליים וביו-פיזיקאליים, נאנו-זרימה
-
מהלך-שיכור קוואנטי ויישומיו בסימולציות פיזיקליות ובעיבוד מידע
קווזיגבישים – השלכות גאומטריות, פיזיקליות ויישומיות של סדר ארוך-טווח שאינו מחזורי.
-
ננומכניקה – פיזיקה קלאסית, מזוסקופית וקוונטית של התקנים מכאניים זעירים.
-
דינמיקה לא לינארית – בדגש על מערכות ננומכניות ועל היווצרות מבנים קווזי-מחזוריים.
אינטרקציה לא לינארית עם מטא-חומריים:
-
מחקר ניסויי של אינטרקציה לא לינארית עם חומרים בעלי מקדם שבירה שלילי או אפס.
-
אופטיקה לא לינארית ממבנים ננומטרים וממטא-משטחים.
פמטו-נאנו:
-
פיזיקה של זמנים קצרים ותופעות זמניות-מרחביות בסקלות ננו-מטרות.
-
ספקטרוסקופיה של השדה הקרוב בזמנים קצרים.
שליטה קוהרנטית קוואנטית
-
מחקר ניסויי של סכמות שליטה קוהרטנית במערכות פיזיקליות ואופטיות – פיזקה אטומית, אופטיקה לא לינארית, פולאריזציה.
-
מחקר תיאורטי של אינטרקציה אור-חומר חזקה עם אלגברות לי והצגות גיאומטריות.
מחקר דינמיקה מושרית על ידי אור במערכות מצב מוצק ובפרט בחומרים טופולוגיים וחומרים בעלי קורלציות אלקטרוניות חזקות. בעזרת מערכת trARPES - המבוססת על האפקט הפוטו אלקטרי, לייזרי פולסים אולטרה-קצרים וספקטרומטר אלקטרונים דו מימדי – אני מודדת את מבני הפסים של חומרים אלו תוך שהם משתנים בעקבות אקסיטציה אופטית. חקר תופעות אופטיות לא-לינאריות בחומרים קוונטיים, על מנת להבין ולנצל את הצימוד של אור למבני פסים טופולוגיים.
התנהגות קוונטית של אלקטרונים בממדים נמוכים, שיטות של תורת השדות הקוונטית
-
מעברי פאזה קוונטים
-
חוטים קוונטים, נקודות קוונטיות
-
פאזות טופולוגיות
-
אל-נוזלים של אור
אינפורמציה קוונטית עם אטומים ופוטונים: חישוב, חישה וסימולציה קוונטית עם מערכים של אטומים קרים לכודים במלכודות אופטיות. ייצור, אחסון ואינטרקציה של פוטונים בודדים עם אטומים.
מחקר המדעי עוסק במגוון רחב של תופעות בטמפרטורות נמוכות. כרגע המחקר ממוקד במוליכות-על, מגנטיות, אינטראקציות ספין מסילה במבנים היברידיים, חצי מוליכים, ומבודדים טופולוגיים.
הציוד במעבדה מאפשר יצור דגמים בסיסי הכולל פוטוליטוגרפיה, והכנת שכבות דקות. בנוסף, סטודנטים של המעבדה משתמשים בציוד של מרכז ננו ליצור דגמים בממדים ננו-מטריים. מגוון של מקררים (קריאוסטטים) המצוידים במגנטים מוליכי-על נתמכים במערכת מפותחת של ניזול גז He4 ממוחזר.
הסגל של המעבדה מנוסה במדידות הולכה אלקטרונית ובזמן האחרון, הודות לשיתוף פעולה מדעי עם הקבוצה של פרופ' קפיטולניק, גם נרכש ציוד למדידות מגנטו-אופטיות.
המערכות שאנו חוקרים כעת הן:
-
חוט קוואנטי חד ממדי מ-InAs
-
גז אלקטרוני דו-ממדי עם אינטראקציה ספין-מסילה
-
מבודדים טופולוגיים
-
אפקטי קירבה בין על מוליך לפרומגנט
-
חומרים משני פאזה
פרטים נוספים באתר הקבוצתי.
פיזיקת פולימרים
-
מכניקה סטטיסטית של אלסטיות
-
מערכות אקראיות
-
דיפוזיית מקרומולקולות
-
קשרים טופולוגיים ושזירה בפולימרים
-
מערכות הנשלטות ע"י האנטרופיה
פרופ' יעל רוכמן (מינוי משותף עם ביה״ס לכימיה)
מכאניקה סטטיסטית מחוץ לשיווי משקל
-
מצב מעובה רך
-
תכונות מכאניות ודינאמיות של נוזלים מורכבים
-
לכידה הולוגרפית אופטית
-
פיתוח שיטות מיקרוסקופיה אופטית
-
חומרים קוונטים
-
ספקטרוסקופיה מהירה בפמטו שניות
-
אופטיקה לא לינארית
-
מדידות הולכה חשמלית בפמטו שניות
המחקר שפרופ' שוקף מוביל משתמש בכלים עיוניים וחישוביים על מנת להבין את הפיזיקה של חומר מעובה רך. במערכות רכות, טבעיות ומתוכננות, אנחנו לרוב מבינים די טוב איך כל אחד ממרכיבי המערכת מתנהג, אבל ברמת המערכת מופיעות תופעות לא טריויאליות, שהן מעבר להתנהגות של כל רכיביה. המחקר הנוכחי של פרופ' שוקף מתמקד בזיכרון ובחישוב בחומרים חכמים, במכניקה של מערכות חיות ובמטא-חומרים מכנים.
סגל אמריטוס:
מעברי פאזה ותופעות קריטיות
-
מערכות אקראיות
-
פרקולציה
-
פיזיקה מיזוסקופית
-
ספינטרוניקה
הולכה אלקטרונית
-
מוליכות-על
-
תרמואלקטריות
-
מגנטיות
-
מערכות מזוסקופיות
-
אינטראקציה ספין-מסלה
-
אינטראקציה אלקטרון-פונון
-
ספינטרוניקה
חומרים מורכבים: תופעות פיזיקליות חדשות שאינן מופיעות בחומרים הומוגניים; נקודות קריטיות במגנטו-מוליכות ומגנטו-אופטיקה של תערובת מתכת/דיאלקטריקון בנוכחות שדה מגנטי חזק; מיקוד של גל אלקטרומגנטי ברזולוציה שאיננה מוגבלת ע"י אורך הגל.
אפקט מוסבאואר
-
מכניקה קוונטית וסטטיסטית של מערכות רב-גופיות
-
על-נוזליות ועל-מוליכות
-
הידרודינמיקה, שיווי משקל וטרנספורט במערכות הליום על-נוזלי
-
טרנספורט במערכות הליום, בערוצי ננו, בטמפרטורות נמוכות מאוד
זהירה תֶרמית - קינטיקה, סימולציות בעזרת פתרון נומרי של מערכות משוואות דיפרנציאליות
-
זהירה מעוררת אופטית - קינטיקה, סימולציות בעזרת פתרון נומרי של מערכות משוואות דיפרנציאליות
-
מציאת פרמטרי לכידה - פיתוח שיטות לקביעת אנרגית אקטיבציה ופרמטרים רלבנטיים אחרים
-
תלות הזהירה במנת הקרינה - מחקר תיאורטי של תלויות שונות, ליניארית, על-ליניארית ותת-ליניארית של עוצמת הזהירה המעוררת תֶרמית ואופטית בדוזת ההקרנה והקשר לדוזימטריה ולתיארוך ארכיאולוגי וגיאולוגי
צומת ג'וזפסון הוא התקן קוונטי עשוי שני מוליכי-על המופרדים על ידי שכבה מבודדת דקיקה. למרות שכבה זו ובגלל חוקי המכאניקה הקוונטית אלקטרונים במוליך-על אחד "חשים" את האלקטרונים השכנים במוליך-העל השני ומסתנכרנים עמם. הקוהרנטיות הקוונטית הנוצרת בסקאלה מיקרוסקופית מאפשרת שימוש בצמתי ג'וזפסון כחיישנים מדויקים ביותר לשדות מגנטיים, לדוגמה לצורך יישומים של דימות או כרכיבים הבסיסיים לבניית מחשב קוונטי.
מחקרנו מתמקד בפיזיקה בסיסית ויישומית של אפקט ג'וזפסון.
-
צמתי ג'וזפסון עם צפיפות זרם קריטי המשתנה לחילופין, פיזיקה של צמתי ג'וזפסון בגבולות שבין גרגירים במוליכי-על בטמפרטורה גבוהה וכן בצמתי מנהור של מוליך-על – פרומגנט – מוליך-על ומערבולות (vortexes) מפוצלות לשניים הנושאות שטף בלתי מקוונטט.
-
אלקטרודינמיקה לא מקומית של שכבות דקות ממוליכי-על בטמפרטורה גבוהה. קרינת צ'רנקוב הנפלטת ממערבולות המפוצלות לשניים ואינן מקוונטטות.
-
פליטה קוהרנטית של קרינה אלקטרומגנטית בתחום הטרה-הרץ מצמתי ג'וזפסון פנימיים בתוך מוליכי-על שכבתיים בטמפרטורה גבוהה, בתחום שבו זרם הממתח גבוה ולכן נוצרים אזורים מיוחדים בהם הטמפרטורה גבוהה מהטמפרטורה הקריטית.
דימוי גרביטציה במערכות אופטיות לא ליניאריות
-
תהליכי מינהור במערכות לא ליניאריות
-
מגנטיות במוליכים למחצה מדוללים
-
נקודות קוונטיות מעוברות
-
עיבוי בוזה-איינשטיין
-
לייזרים ואלקטרו אופטיקה
-
אינפרא אדום בינוני
-
אופטיקה ביו רפואית
-
סיבים אופטיים
-
ניטור מזהמים במים
-
לייזרי סיב לאינפרא אדום
-
לייזרים וסיבים אופטיים ברפואה