הכרה עולמית: פרופ' הלינה אברמוביץ מאוניברסיטת תל אביב תתווה את העתיד של CERN

פרופ' הלינה אברמוביץ' מהחוג לחלקיקים בביה"ס לפיזיקה ולאסטרונומיה באוניברסיטת תל-אביב

הכרה עולמית: פרופ' הלינה אברמוביץ מאוניברסיטת תל אביב תתווה את העתיד של CERN

פרופ' הלינה אברמוביץ מהפקולטה למדעים מדויקים באוניברסיטת תל אביב נבחרה פה אחד לעמוד בראש ועדת European Strategy Update for Particle Physics) ESPP), הוועדה שאחראית על התוויית האסטרטגיה האירופית במאיץ החלקיקים CERN.

שר המדע אופיר אקוניס אמר כי הבחירה היא "הכרה עולמית ביכולותיה האישיות של פרופ' אברמוביץ ושל מדעני ישראל. זוהי עדות נוספת ליכולתנו להגיע לרמות הגבוהות ביותר ותעודת כבוד לכולנו. אני בטוח שפרופ' אברמוביץ תייצג את כולנו בגאווה גדולה".

פרופ' אברמוביץ מתמחה בפיזיקת חלקיקים, ומעורבת כיום בניסוי "אטלס" במאיץ החלקיקים ההדרוני הגדול CERN. ב-2015 היא נבחרה ליו"ר הוועדה האירופית עבור מאיצים עתידיים, כשהיא מייעצת ל-CERN על תפקודה של קהילת פיזיקת החלקיקים באירופה. בתפקידה החדש כראש ועדת ESPP, תפתח פרופ' אברמוביץ תוכנית עבודה שמבוססת על איסוף מידע ומשאבים מקהילת פיזיקת החלקיקים באירופה, ותוביל אסטרטגיה שתביא בחשבון את המדען בכוח, המשאבים הזמינים והתשתית הקיימת, בשיתוף מדענים בכירים בתחום.

"מאחר שישראל מדינה קטנה, ומדובר בתפקיד פוליטי מאוד, לא ציפיתי להיבחר", אומרת פרופ' אברמוביץ. "ההשפעה של מזכיר האסטרטגיה רבה מאוד. הוא האדם שמוביל את הדיונים ואת איסוף המידע, והוא זה שנותן את הטון בדיונים. משמח לראות שברמה התרבותית והמדעית, מתייחסים לישראל כאל מדינת ציוויליזציה מערבית".

ב-2013 התקבלה ישראל כחברה מלאה בארגון CERN, המדינה הלא-אירופית היחידה בעולם שזכתה למעמד זה. מעבר ליוקרה המדעית שמקנה החברוּת בארגון, הקבלה כחברה מלאה מאפשרת לישראל להשתתף במכרזים הקשורים במאיץ החלקיקים, להיות מיוצגת בהנהלת הארגון, להגיש בקשות למלגות לסטודנטים ישראלים, וכמובן – לשלב מדענים ישראלים בקבוצות המחקר השונות במאיץ. בארגון עובדים כיום כ-40 מדענים ישראלים, אשר מחלקים את זמנם בין העבודה באוניברסיטאות בישראל לבין המחקר בשווייץ.