שני חוקרים מביה"ס לפיזיקה ולאסטרונומיה משתתפים בתערוכה ראשונה מסוגה של משרד המדע בנתב"ג מציגה מחקרים של חוקרים ישראלים

מחקריהם של פרופ' אשל בן-יעקב ושל פרופ' ארז עציון מופיעים בין 60 התגליות והפיתוחים שיוצגו החל מהיום בתערוכה

מחקריהם של חוקרי אוניברסיטת תל אביב מופיעים בין 60 התגליות והפיתוחים שיוצגו החל מהיום בתערוכה
צילום של פרופ' אשל בן יעקב (ז"ל) מתוך מחקריו על עקרונות הארגון העצמי של מושבות חיידקים

תגליות והפיתוחים הישראליים משפיעים בכל יום על חייהם של מיליארדי אנשים בעולם. החל מהיום, יקבלו את פניהם של מבקרי נתב"ג - השער שלנו לעולם, 60 מחקרים פורצי הדרך של חוקרים ישראלים, בהם גם חוקרי אוניברסיטת תל אביב, בתערוכה ראשונה מסוגה של משרד המדע. ואלו נציגי ביה"ס לפיזיקה ולאסטרונומיה בתערוכה:

פרופ' אשל בן יעקב (ז"ל) - עקרונות הארגון העצמי של מושבות חיידקים

החוקר גילה עקרונות תקשורת, בקרה וארגון-עצמי של חיידקים, והראה שאותם העקרונות פועלים גם בתאים. פענוח העקרונות של עיבוד המידע וקבלת ההחלטות בחיידקים חברתיים, הובילו למחקריו החדשניים על סרטן כקהילת-על של תאים, המפעילה אסטרטגיות השתלטות מורכבות. הפענוח הוביל להצעתו לנקוט נגד הסרטן"לוחמת סייבר" הכוללת שיבוש של מנגנוני בקרה ותקשורת בין התאים.

סרטון "מדע, אקשן!" עם פרופ' אשל בן יעקב >

פרופ' ארז עציון - גלאי מיואונים בניסוי המדעי הגדול בעולם

המיואונים הם חלקיקי יסוד זעירים הנוצרים בהתנגשות אלומות אנרגטיות של פרוטונים. קצב התנגשויות הפרוטונים הוא עצום, אך תוצרי ההתנגשות מתפרקים לאחר שבריר של שניה. ניסוי "אטלס" מתעד את ההתנגשויות באנרגיות גבוהות המתרחשות במאיץ החלקיקים הגדול בעולם, במעבדה האירופית לחקר הגרעין – CERN. נדבך מרכזי בניסוי הוא מערך ענק של גלאים מתוחכמים לזיהוי מיואונים שפותחו ונבנו בארץ. זיהוי של מיואון באמצעות המערכת הישראלית נותן אות לרישום ובחינה מדויקת של מאורעות נדירים בגלאי "אטלס", במטרה לחקור את טיבם ומאפייניהם של תוצרי התנגשויות אלו. כך למשל היוו הגלאים הישראלים מרכיב חיוני לגילוי בוזון ההיגס בשנת 2012.

סרטון "מדע, אקשן!" עם פרופ' ארז עציון >

גלאי מיואונים בניסוי המדעי הגדול בעולם