סוג האירוע

ביה"ס למדעי המחשב

ביה"ס למדעי כדור הארץ

החוג ללימודי הסביבה

סמינר לפיזיקה של מערכות ביולוגיות וחומרים רכים: Active ions: Dynamic adsorption and dynamic over-screening

Prof. Derek Frydel , Santa Maria Technical University, Chile

11 במרץ 2020, 11:00
בניין קפלון, אולם פלקסר (118)
סמינר לפיזיקה של מערכות ביולוגיות וחומרים רכים

Abstract:

The talk discusses various effects that arise when the underlying dynamics of electrolytes changes from passive to active Brownian motion.  The focus is laid on the structure of a double-layer in a wall geometry.  The first part of the talk introduces active Brownian motion in an intuitive manner and provides a number of basic examples. The second part presents a number of novel features that arise in a system of active ions. To better appreciate these findings, these effects are compared with analogous behaviors found in normal electrolytes.