ברכות לדוקטורנטים ענבל עוז ורמי חדור מבית הספר לכימיה על זכייתם בפרס על עבודה מדעית פורצת דרך בכימיה ע"ש אביטל וערן רבני
ענבל עוז (מקבוצת פרופ' אברהם ניצן ופרופ' עודד הוד, המחלקה לכימיה פיזיקלית) ורמי חדור (מקבוצת פרופ' משה קול, המחלקה לכימיה אורגנית)
המהפכה הטכנולוגית הקוונטית של המאה ה-21 מבטיחה שיפור חסר תקדים ביכולות החישוב ובטכנולוגיה שלנו, ומאפשרת ייצור של מכונות ננוטומריות וצמתים מולקולריים אלקטרוניים. עם הקטנת מימדי המכונות שלנו, חשוב להבין כיצד העברת האנרגיה מתרחשת במערכות בעלות מימדים ננומטריים, וכיצד מכניקת הקוונטים משפיעה על פעולתן. בעוד שמכונות קלאסיות מתוארות על פי חוקי התרמודינמיקה, הרחבה של התיאור התרמודינמי למערכות ננומטריות מחוץ לשיווי משקל, בהן שולטות השפעות קוונטיות דינמיות, היא כיום שאלה פתוחה.
המחקר של ענבל מתמקד במציאת ההגדרות הנכונות של גדלים תרמודינמיים במערכות קוונטיות, וכן בפיתוח ביטויים אנליטיים בשילוב פלטפורמות נומריות אשר יאפשרו חקירה של תרמודינמיקה מחוץ לשיווי משקל מעבר למה שמתאפשר כיום באמצעות התאוריות האנאליטיות הקיימות. באמצעות הפלטפורמה הנומרית, ניתן לבחון תופעות מעניינות מחוץ לתחום הליניארי כגון אובדן הסימטריה של התכונות התרמודינמיות של המערכת.
חדור מתאר זרזי אלומיניום אלקוקסידיים של ליגנדות סאלאן מבוססות ביספירולידין כיראלי הפועלים במנגנון "השליטה הכפולה" ולפיו: צירוף נתון של כיראליות על האתר המתכתי ועל הפחמן הסמוך של היחידה האחרונה בשרשרת הפולימרילית ("מתאים") הינו פעיל כלפי לקטיד בו המרכז הכיראלי הסמוך הוא בעל קונפיגורציה הפוכה, בעוד הצירוף הדיאסטראומרי ("בלתי-מתאים") איננו פעיל כלפי אף לקטיד. פילמור של לקטיד רצמי ע"י זרז נקי אננטיומרית היה איטי יחסית, והניב פולימר בעל כיווניות מרחבית נמוכה כי אינסרציה סלקטיבית לדיאסטראומר מתאים מוליכה לדיאסטראומר בלתי-מתאים. מאידך, אותו זרז בצורתו הרצמית הפגין פעילות גבוהה יותר, והניב פולימר בעל דרגת הטרוטקטיות גבוהה הודות להחלפת שרשראות פולימריליות בין שני האננטיומרים הבלתי-מתאימים. רצף של דיאסטראומרים מתאימים בפילמור סלקטיבי של לקטיד מטיפוס מזו, הניב פולימר סינדיוטקטי בדרגת הדירות של α =0.96. פולימר זה היה בעל טמפרטורת היתוך של 153 °C המשתווה לערך הגבוה ביותר שדווח, וכן דרגת גבישיות (ΔHm =56 J g−1) הגבוהה ביותר שדווחה מעולם עבור פולי)חומצה לקטית) סינדיוטקטית.