סוג האירוע

ביה"ס למדעי המחשב

ביה"ס למדעי כדור הארץ

החוג ללימודי הסביבה

סמינר באסטרונומיה ובאסטרופיזיקה: The binarity in massive star explosion -- A 12.4-day periodicity in a close binary system after a supernova

Ping Chen, Weizmann Institute of Science

29 במאי 2024, 14:00
בניין שנקר פיזיקה, אולם הולצבלט 007
סמינר באסטרונומיה ובאסטרופיזיקה

Zoom: https://tau-ac-il.zoom.us/j/87230679135?pwd=Y1duRlArUkJwSnhaaXVscUU0azY3Zz09

Abstract:

Neutron stars and stellar-mass black holes are the remnants of massive star explosions. Most massive stars reside in close binary systems, but signatures for binarity or evidence for the formation of a compact object during a supernova explosion are still lacking. In this talk, I report the discovery of a stripped-envelope supernova, SN2022jli, which shows 12.4-day periodic undulations during the declining light curve. Narrow Hα emission is detected in late-time spectra with concordant periodic velocity shifts, likely arising from hydrogen gas stripped from a companion and accreted onto the compact remnant. A new Fermi-LAT gamma-ray source is temporally and spatially consistent with SN2022jli. The arrival times of the gamma-ray photons also show evidence of the 12.4-day period, strengthening the association of the gamma-ray source with SN2022jli. The observed properties of SN2022jli, including periodic undulations in the optical light curve, coherent Hα emission shifting, and evidence for a gamma-ray source, point to the explosion of a massive star in a binary system leaving behind a bound compact remnant. Mass accretion from the companion star onto the compact object powers the light curve of the supernova and generates the gamma-ray emission. The discovery of SN 2022jli open a new window to directly probe the final evolution of massive compact binaries, including accretion-powered systems and, eventually, the progenitors of gravitational wave sources.

מארגן הסמינר: ד"ר יהונתן שטרן

אוניברסיטת תל אביב עושה כל מאמץ לכבד זכויות יוצרים. אם בבעלותך זכויות יוצרים בתכנים שנמצאים פה ו/או השימוש
שנעשה בתכנים אלה לדעתך מפר זכויות, נא לפנות בהקדם לכתובת שכאן >>