המעבדה האוניברסיטאית לכימיה אנליטית

עודכן: 26.12.2022

המעבדה האוניברסיטאית לכימיה אנליטית

המרכז לכימיה אנליטית של אוניברסיטת תל אביב ומרכז אדמה למערכות הובלה מתקדמות לתכשירים להגנת הצומח הממוקמים בבית הספר לכימיה, מציעים פתרונות רבים ויעילים לצרכים אנליטיים שונים ומגוונים.

ברשות המרכזים אוסף מכשירים אנליטיים המהווים פתרונות מפתח המאפשרים מענה בטווח נרחב ביותר של בעיות בתחום הכימיה האנליטית, ביניהם:

 

ספקטרומטריית מסות (GC-MS) - שיטת הפרדה כרומטוגרפית נפוצה המשמשת לאנליזה של חומרים נדיפים או נדיפים למחצה. השימושים האופיניים במכשיר זה כוללים הפרדת מרכיבים בתערובת, זיהוי וכימות חומרים נבחרים. בשילוב מכשיר ה GC עם מכשיר ה MS מתאפשר זיהוי של החומרים ע"י שיטה נוספת המבוססת על מידע מניתוח המסות של החומרים והשוואה של הנתונים לספרייה ממנה ניתן לקבל את שם החומר ומבנהו.

 

כרומטוגרפיית גזים (GC-FID/ECD) - בשילוב כושר ההפרדה המעולה של מכשיר ה GC-גלאי ה FID-מספק רגישות מצויינת בריכוזים נמוכים באנליזות של חומרים מבוססים פחמימנים. גלאי ה ECD-משמש לזיהוי חומרי נפץ, חומרי הדברה, מעכבי בעירה וחומרים נוספים בעלי השפעה סביבתית או ביולוגית.

 

כרומטוגרפיית נוזלים (HPLC)- כרומטוגרפיית נוזלים בלחץ גבוה משמשת להפרדה, זיהוי וכימות של טווח רחב של מרכיבים. מגוון קולונות ההפרדה הקיימות מאפשר תחום מקיף ביותר של אפליקציות. המכשיר מצויד בגלאי סדרת דיודות (DAD) בתחום אור נראה/אולטראסגול.

 

ספקטרוסקופיית להבה של בליעה או פליטה אטומית (AAS/AES) - בטכניקה אנליטית זו ניתן למדוד ריכוזים של אלמנטים שונים (בעיקר מתכות), בריכוזים נמוכים עד ppm בודדים ואף sub-ppm.

 

Inductively Coupled Plasma-Mass Spectrometry (ICP-MS) - המכשיר משתמש בפלזמה בטמפרטורה גבוהה לאטומיזציה ויינון של דוגמאות. היונים הנוצרים בפלזמה נמדדים בספקטרומטר מסות. הטכניקה משמשת לבדיקת אלמנטרית של יסודות עם ספי גילוי נמוכים מאוד. ניתן למדוד איזוטופים של יסודות. בהשוואה לספקטרומטריית בליעה אטומית השיטה מצטיינת ברגישות, מומהירות הבדיקה.

 

מד גודל חלקיקים - מבוסס על פיזור אור סטטי או דיפרקציית לייזרLD) ) הוא מכשיר פופולרי ונמצא בשימוש נרחב למדידת חלקיקים ממאות ננומטרים למספר מילימטרים. קרן לייזר משמשת להקרנת סוספנזיה מדוללת של חלקיקים. האור המפוזר על ידי החלקיקים ממוקד על ידי עדשה למערך טבעתי פוטודיודות. ככל שהחלקיק קטן יותר, כך זווית הפיזור של קרן הלייזר גדולה יותר. לפיכך, על ידי מדידת עוצמת הפיזור התלויה בזווית, ניתן להסיק את התפלגות גודל החלקיקים באמצעות מודלים של  Fraunhofer אוMie . במקרה האחרון, נדרש ידע מוקדם של מקדם השבירה של החלקיק הנמדד וכן של הנוזל.

 

מדידות זווית מגע - הניתוח האופטי של טיפות התלויות על מחט מינון או מונחות על משטח מוצק מאפשר קביעת פרמטרים שונים של המשטח והשטח. זווית המגע של הטיפה הנוזלית על משטח מוצק מאפיינת את התנהגות ההרטבה של המוצק עם הנוזל האמור.

 

מד צמיגות - ויסקומטרים סיבוביים משתמשים ברעיון שהמומנט הנדרש להפעלת סיבוב עצם מסוים בתוך נוזל הוא פונקציה של צמיגותו של אותו נוזל. הם מודדים את המומנט הנדרש לסיבוב דיסק או מוט בנוזל במהירות ידועה.

 

ראומטר - ראולוגיה הוא חקר הזרימה הפלסטית והאלסטית, והעיוותים הנוצרים במבנה המרחבי של חומר במצב שבו מופעלים עליו כוחות ולחצים. המכשיר משמש לאותם נוזלים שלא ניתנים להגדרה על ידי ערך צמיגות יחיד ולכן דורשים להגדיר ולמדוד יותר פרמטרים ממה שקורה עם מד צמיגות.

 

מד צפיפות - מבוסס על עקרון צינור ה- U המתנודד. הצינור, בדרך כלל צינור זכוכית בצורת U,  המתנודד בתדירות מסוימת בהתאם לדגימה שבתוכו. על ידי קביעת תדר התנודות ניתן לחשב את צפיפות הדגימה.

 

מד מקדם שבירה - מתאים למדידת מקדם שבירה של דגימות נוזליות ומוצקות.

 

המתקנים והמכשירים שברשותינו מיועדים בראש ובראשונה לספק תמיכה בקהילה המחקרית של האוניברסיטה, אך אנו שמחים גם להעניק סיוע לגופי ממשלה, תעשייה וגופים ציבוריים אחרים, תוך הענקת פתרונות כימיה אנליטית לבעיות שונות ומגוונות.

 

מטרתינו היא הענקת שירות אנליטי ברמה גבוהה ויישום ידע ייחודי ורחב על מנת לעזור בכל בעיה אנליטית. המרכזים מספקים מענה גם לצרכים מיוחדים של לקוחות כגון פיתוח שיטות אנליטיות ותמיכה מוכוונת פרוייקט או מחקר, אם גדול הוא או קטן.

 

המרכזים מקבלים בשמחה תלמידים.ות בכל התארים, ויספקו להם.ן את ההכשרה הנדרשת לעבודה עצמאית וגישה נוחה למיכשור האנליטי המתקדם שברשותם.ן, ובכך מאפשרים להם לפתח מיומנויות חיוניות למחקר והמשך עבודתם.ן באוניברסיטה.

 

למידע על שירותים ופתרונות אנליטיים נוספים פנו אל ד"ר אלכסנדר גורדין בדוא"לgordina@tauex.tau.ac.il או בטלפון: 03-6408270, 052-8010041 – אנו נשמח לספר לכם על כל האפשרויות שברשותינו.

 

לקביעת מועדי עבודה עבור משתמשים רשומים >

 

 

אוניברסיטת תל אביב עושה כל מאמץ לכבד זכויות יוצרים. אם בבעלותך זכויות יוצרים בתכנים שנמצאים פה ו/או השימוש שנעשה בתכנים אלה לדעתך מפר זכויות
שנעשה בתכנים אלה לדעתך מפר זכויות נא לפנות בהקדם לכתובת שכאן >>