תכנית למוסמך בביוסטטיסטיקה

מרכז התוכנית: פרופ' דוד שטיינברג
מזכירת התלמידים: גב' שחר ארז

ביוסטטיסטיקה עוסקת בפיתוח ויישום שיטות מחקר סטטיסטיות וניתוח נתונים בתחומי הרפואה  הבריאות, הביולוגיה והסביבה.  לתחומי המחקר הללו מאפיינים משותפים מבחינת המחקר הסטטיסטי המייחדים את התחום ומביאים לכך שביוסטטיסטיקה זוכה להכרה כנושא רב תחומי העומד בפני עצמו.  השיטות והעקרונות של ביוסטטיסטיקה עוזרים לחוקרים במדעי הבריאות ולמדענים באקדמיה, מכוני מחקר, תעשיית התרופות ומכונים ממשלתיים לצבור מידע בצורה יעילה ולהסיק מסקנות מוצקות ממנו.

 

תחום מרכזי בביוסטטיסטיקה הוא תכנון וניתוח ניסויים קליניים ברפואה ובבריאות.  ניסויים כאלה מציבים מספר שאלות מרכזיות במחקר הרפואי שהן סטטיסטיות באופיין.  השיטות שפותחו משמשות חוקרים באוניברסיטאות, בתי חולים מכוני מחקר, חברות פרמצבטיות וגופים ציבוריים המפקחים עליהם, כמו גם לציבור החולים.

 

תחום ביוסטטיסטי נוסף שמתפתח במהירות בשנים האחרונות הוא סטטיסטיקה במחקר הגנטי.  השקילות בין חלקים ניכרים של גנום העכבר וגנום האדם קושרת תחומי מחקר רחוקים לכאורה.    הבעיות של מיפוי פונקציות פיזיולוגיות לגנים ומיקומם בכרומוזומים, כמו גם הבעיות הקשורות לניתוח נתוני התבטאותם של גנים, הן בעיות שהמרכיב הסטטיסטי בהן ניכר.  ההכשרה הביוסטטיסטית המיועדת בונה על כך שמבחינת המתודולוגיה הסטטיסטית, קיים קשר הדוק בין המחקר בתחומים המגוונים הללו.

 

ביוסטטיסטיקה, מייסודה, הינה רב-תחומית.  הידע המרכזי בתחום הוא בסטטיסטיקה, אך נדרש גם ידע בתחומי היישום.  לכן התוכנית המוצעת כאן, כמו אלה במוסדות המובילים בחו"ל, משלבת גם לימודים באפידמיולוגיה, בריאות הציבור ומדעי הרפואה.  

 

התוכנית תכשיר תלמידי מחקר אשר יוכלו להמשיך את לימודיהם לתואר שלישי ואנשי מקצוע, אשר יוכלו להשתלב במערך המחקר הרפואי, במסגרות לקביעת מדיניות בבריאות הציבור, וכן בתעשיות הפרמצבטיות, הביוטכנולוגיות והביואינפורמטיות.

 

דרישות קדם והשלמות

תוכנית הלימודים בביוסטטיסטיקה פונה לקהל מגוון של תלמידים.  כתוצאה מכך יהיה צורך להשלמות על מנת להניח לכל תלמיד תשתית הן בסטטיסטיקה והן במדעי הרפואה.  

 

רקע במתמטיקה וסטטיסטיקה

 

תלמידים שלא רכשו רקע במתמטיקה בתואר הראשון יהיו חייבים להשלים רקע זה על מנת ללמוד את הקורסים המתקדמים בסטטיסטיקה.  ניתן להשלים את הרקע המתמטי באופן הבא.

 

  • ללמוד את הקורסים אינפי 1, אינפי 2, מבוא לאלגברה 1, והסתברות לדו-חוגי הניתנים בבית הספר למדעי המתמטיקה.

 

הקורס היחיד שמהווה קורס השלמה הוא הסתברות לדו-חוגי והתלמיד יידרש להשלימו במהלך השנה הראשונה של לימודיו.  על התלמיד לדאוג ללמוד את החומר בקורסים הנוספים, תוך ידיעה שחומר זה חיוני כדי להבין את הקורס הסתברות לדו-חוגי וגם את קורסי ההמשך בסטטיסטיקה.

 

ניתן ללמוד קורסים מסוימים באוניברסיטה הפתוחה במקום באוניברסיטת תל-אביב.  למשל, הקורסים חדו"א 1 וחדו"א 2 באוניברסיטה הפתוחה יכולים להחליף את הקורסים המקבילים באוניברסיטת תל-אביב, הקורס אלגברה לינארית 1 יכול להחליף מבוא לאלגברה 1, והקורס הסתברות וסטטיסטיקה לתלמידי מדעים יכול להחליף את הקורס הסתברות לדו-חוגי.

 

רקע במדעי הרפואה

תלמידים שלא רכשו רקע במדעי הרפואה או במדעי החיים בלימודים קודמים יהיו חייבים להשלימו על ידי השתתפות בשני קורסים:  ביוכימיה (הניתן על ידי המדרשה לתארים מתקדמים בפקולטה לרפואה) ופיזיולוגיה ופתולוגיה של המחלות הניתן על ידי החוג לאפידמיולוגיה ורפואה מונעת.

 

קורסי השלמה – סיכום

 

קורסים בחוג לסטטיסטיקה וחקר ביצועים

מספר הקורס

תואר

ש"ס

ש"ס – זיכוי לתואר

דרישות קדם

הסתברות לדו-חוגי

0365.2816

I

5

0

רקע מתמטי מתאים, כמתואר לעיל

 

 

 

קורסים מהפקולטה לרפואה

מספר הקורס

תואר

ש"ס

ש"ס – זיכוי לתואר

דרישות קדם

ביוכימיה

 

פיזיולוגיה ופתולוגיה של המחלות

0103.5113

 

0158.1118

II

 

II

4

 

2

0

 

0

 

 

 

 

תנאי המעבר משנה לשנה:   

תנאי המעבר משנה ראשונה לשנייה הוא סיום לימודי השלמה. התנאי למעבר לשנה שלישית (אם בשל לימודי השלמה נרחבים יש צורך בכך), הוא ממוצע ציונים של מעל ל- 70.

 

פריסת הלימודים:

תוכנית הלימודים לתואר מוסמך אוניברסיטה בביוסטטיסטיקה בנויה על שנתיים של לימודים, כולל שמיעת קורסים וכתיבת עבודת הגמר, אך ללא השלמות. השיעורים בתוכנית יתקיימו רק בסמסטר הראשון והשני של כל שנת לימודים אקדמית ולא יהיו שיעורים במהלך סמסטר הקיץ. כן ניתן להתקדם בעבודת הגמר בחודשי הקיץ.  פריסת הלימודים על פני ימי השבוע תיקבע באופן פרטני לכל תלמיד בתוכנית, בהתאם לקורסים הספציפים שיבחר ללמוד, כפוף למילוי דרישות התוכנית, אפשרויות הבחירה של שיעורים והשיבוץ של השיעורים לימות השבוע בכל שנה אקדמית.  אין מדיניות של שמירת יום מסוים בשבוע, למשל, כיום שמוקדש לשיעורים של תוכנית הלימודים.  כן ייעשה מאמץ לרכז את הלימודים בשעות של אחר הצהרים על מנת להקל על השתתפותם של תלמידים שעובדים מחוץ לאוניברסיטה.

 

תקנון לימודים –  מומלץ לכל תלמיד לקרוא בקפידה את ידיעון הפקולטה וכן את תקנות האוניברסיטה.

אוניברסיטת תל אביב עושה כל מאמץ לכבד זכויות יוצרים. אם בבעלותך זכויות יוצרים בתכנים שנמצאים פה ו/או השימוש
שנעשה בתכנים אלה לדעתך מפר זכויות, נא לפנות בהקדם לכתובת שכאן >>